28 Temmuz 2007 Cumartesi

Gelinlik ve Din

Gelinlik giymek caiz midir?
Nikah merasiminde gelinlik giyilebilir mi?
Gelinlik Tesettüre aykırı düşer mi?
Tesettüre uygun gelinliği yabancı erkeklerin giymesinde bir mahzur varmıdır?

Herkesin bildiği gibi gelinlik; manto, elbise gibi içeride ve dışarıdagiyilen alışılmış kıyafetlerden değildir. Belli ibr zamanda giyilmek üzere özel olarak hazırlanmış bir kıyafettir. Maksat gelini daha cazip halegetirmektir.Gelinin vücut hatlarını örtmeyecek kadar şeffaf, başı, kolları ve diğeryerlerini kapatmayacak ölçüde dikilmiş gelinliklerin tesettüre uymak isteyen hanımlarca giyilmeyeceği ve tesettür yerine geçmeyeceği açıktır.

Kadın ve erkeklerin karışık olarak bulundukları nikah salonlarında ve düğün merasimlerinde bu tarz gelinliklerin dinen giyilmeyeceği bellidir. Ancak böyle gelinliklerin sırf hanımlar arasında yapılan merasimlerde, erkeklerin bulunmaması şartıyla giyilmesi caiz olabilir. Buna rağmen bu meselede hassas olan kimselerin böylesine tesettür ölçüsünden uzakgelinlikleri giymedikleri şüphesizdir.

Tesettüre dikkat eden hanımların bu davranış ve titizlikleri tesettüre uygun gelinliklerin üretimini sağladı.Bugün artık bütünüyle tesettürü temineden ve giyildiğinde hiçbir yeri açık olmayan gelinlikler bulunmakta ve tatbik edilmektedir. Gelinlik giymekte arzulu olanlar ancak böylesine tesettürü yerine getiren gelinlikler giymek şartıyla merasimlerde ve törenlerde bulunurlar...